Administratiekantoor J&D
Administratiekantoor J&D
Administratiekantoor J&D
Administratiekantoor J&D Nieuws Nieuws Nieuws
Nieuws | Nieuw BV-recht slecht bekend bij MKB Home Contact Print Formulieren Links Disclaimer

Nieuw BV-recht slecht bekend bij MKB

Het nieuwe BV-recht gaat op 1 oktober in. De wetswijziging maakt het makkelijker om een BV op te richten en vanuit een BV te ondernemen, maar er komt ook een voor alle BV's verplichte uitkeringstoets. Toch blijken veel ondernemers nog niet te weten wat het nieuwe BV-recht inhoudt en welke gevolgen het heeft voor hun ondernemerschap. Dat blijkt uit onderzoek onder het ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel.
• BV oprichten makkelijker
• Verplichte uitkeringstoets voor alle BV's
• Meer mogelijkheden via aanpassing statuten

BV oprichten makkelijker
Het nieuwe BV-recht maakt het makkelijker om een BV op te richten. Zo is een startkapitaal van 18.000 euro niet meer nodig en vervalt de verplichte bankverklaring en accountantsverklaring. Voor (startende) ondernemers die deze 18.000 euro niet hebben, wordt de keuze voor de rechtsvorm BV nu een reële optie.

Heeft u nog de juiste rechtsvorm?
De meeste ondernemers ondernemen nu vanuit de rechtsvormen eenmanszaak, vennootschap onder firma of maatschap. Ruim 30 procent van de ondernemers zonder BV vraagt zich naar aanleiding van het nieuwe BV-recht af of men nog wel de juiste rechtsvorm heeft.

Verplichte uitkeringstoets voor alle BV's
Het nieuwe BV-recht brengt ook voor bestaande BV's veranderingen met zich mee. Zo wordt er voor alle BV's de verplichte uitkeringstoets ingevoerd. Deze houdt in dat het bestuur moet toetsen of de BV na een uitkering in staat is de opeisbare schulden te betalen.
Uit het onderzoek van de Kamer van Koophandel blijkt dat slechts 42 procent van de ondernemers met een BV weet dat er per 1 oktober 2012 een uitkeringstoets moet worden uitgevoerd. Deze onbekendheid met de uitkeringstoets kan een verhoogd risico op aansprakelijkheid met zich meebrengen

Meer mogelijkheden via aanpassing statuten
Het nieuwe BV-recht biedt meer mogelijkheden om minder dwingende regels af te spreken. Hiervoor moeten bestaande BV's wel de statuten laten aanpassen. Slechts 1 op de 5 ondernemers met een BV denkt gebruik te gaan maken van de mogelijkheid om de statuten aan te passen aan specifieke behoeftes of situaties. Een derde weet het nog niet.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons kantoor, of op de website van de KvK. www.kvk.nl/bvrecht.

Bron: www.businesscompleet.nl
 Vorige   Verder terug naar het overzicht
Bezoek alleen op afspraak

Administratiekantoor J&D | Wijnstraat 161 A | 3311 BV Dordrecht | Tel. 078-6160144 | info@jdadmin.nl | KvK 6492666